Tørre øyne, røde øyne, rennende øyne - det er hjelp å få

Tørre øyne, røde øyne, rennende øyne - det er hjelp å få

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Øyeplager kan være irriterende, men også en kilde til bekymring – for mange er tanken på å få problemer med øynene ubehagelig.

Enkelte øyeproblemer forekommer ekstra hyppig, og disse kan du forebygge, lindre og behandle.

Derfor får du tørre øyne

Tørre øyne oppleves ikke alltid bare som om øynene er tørre. Tørre øyne kan både være røde, hovne, sviende, rennende eller man kan oppleve rusk-følelse. Det er en tilstand som kan ha mange forskjellige årsaker og som oppstår som følge av økt fordampning av tårefilmen og/eller nedsatt tåreproduksjon. Mange tørre øyne skyldes en kombinasjon av mangel på fettstoffer i tårefilmen og mangel på vann. Dette fører til at tårefilmen sprekker opp og blir ustabil.  

Fettet i tårefilmen produseres i de såkalte meibomske kjertlene, som sitter langs kanten av øvre og nedre øyelokk, og fordeles over øyets overflate når vi blunker. Hos mange med tørre øyne er disse kjertlene tilstoppet og fungerer ikke optimalt, dermed produseres det for lite lipider eller lipidene har for dårlig kvalitet. Tørre øyne kan også skyldes nedsatt produksjon av tårevæske fra tårekjertlene.

Vanlige årsaker til tørre øyne

Plager med tørre øyne rammer en stor del av befolkningen og er en vanlig grunn til å søke hjelp hos øyelege og optiker. Årsakene kan være mange, og plagene alt fra lette og forbigående, til alvorlige og kroniske. 

Tørre øyne beskrives som en multifaktorell tilstand fordi det er mange ulike situasjoner og faktorer som kan gi tørre øyne. Både inne- og utemiljø kan påvirke. Plagene kan oppstå ved mye skjermarbeid, tørt inneklima, arbeid i luftkondisjonerte miljøer og arbeid ute i vind og trekk. 

Andre faktorer er personavhengige. Det er for eksempel svært mange medisiner som har tørre øyne som bivirkning. Blant disse er p-piller, midler mot kviser, antihistaminer og betablokkere.  En del sykdommer kan også gi store plager med tørre øyne. Blant disse er Sjøgrens syndrom og andre autoimmune sykdommer. Det er verdt å merke seg at for allergikere som ofte både plages både med røde, kløende og rennende øyne kan problemet være en kombinasjon av øye-allergi og tørre øyne. Økende alder er i seg selv en risikofaktor for tørre øyne, spesielt gjelder dette kvinner i overgangsalderen på grunn av fall i testosteronnivå. Tørre øyne er også svært vanlig etter ulike øyeoperasjoner og en vanlig grunn for dårlig komfort hos kontaktlinsebrukere. 

Slik forebygger og behandler du tørre øyne

Nøkkelen til å lindre tørre øyne ligger i å forebygge og stabilisere tårefilmen med lindrende og smørende øyedråper. 

Å forbygge tørre øyne kan eksempelvis innebære å variere arbeidsdagen med hyppige pauser fra dataskjermen, en tur ut i frisk luft og gjennomlufting innendørs. 

Tørre øyne kan være forbigående eller kronisk, alt etter årsak. Det finnes også ulike alvorlighetsgrader. Sporadiske eller moderate plager oppstår i visse situasjoner som for eksempel ved skjermbruk eller på slutten av dagen. En annen gruppe er voksne personer med mer langvarige problemer som føler seg konstant tørre på øynene. Sist, men ikke minst kan tørre øyne gi alvorlige, konstante plager med sammensatte og inflammatoriske symptomer. 

Å gradere plagene etter hyppighet og alvorlighetsgrad er viktig når man skal velge riktig produkt for å lindre og beskytte øynene. I dag anbefaler fagmiljøene generelt produkter uten konserveringsmidler, fordi konserveringsmidlene i seg selv kan trigge tørre øyne. For mange er smørende øyedråper nok. Smørende øyedråper stabiliserer tårefilmen og lindrer symptomene på tørre øyne. Ved ubalanse i tårefilmen blir saltinnholdet for høyt og man får symptomer som kløe og svie, eller øyne som brenner og renner. Dette blir en ond sirkel som holdes i gang av en stadig økende ustabilitet inntil vi klarer å bryte prosessen. Det er det vi forsøker å gjøre med smørende og lindrende øyedråper. Be om tips og råd hos apotek, lege eller optiker.

Hvorfor rennende øyne?

Det kan virke som et paradoks og lite logisk at rennende øyne er et symptom på tørre øyne. Forklaringen ligger i at når øynene renner skyldes det ofte en forstyrrelse av produksjonen av fettstoffer til tårefilmen. Lipidlaget er det ytterste laget i tårefilmen og når dette laget fungerer dårlig blir tårefilmen for konsentrert, fordi vannet under fordamper og saltinnholdet i tårefilmen øker. Øyet vil ofte overkompensere ved å produsere mer tårevæske. Resultatet er at tårefilmen blir ustabil og sprekker opp. Dette gir oppgav til inflammatoriske symptomer som kløe og svie – og øyne som brenner og renner.

Andre årsaker til rennende øyne kan være

  • sterk vind eller kulde (da er det helt normalt)
  • at øyets overflate irriteres av støv, røyk o.l.
  • tette tårekanaler 

Behandling av rennende øyne

Rennende øyne rammer i første rekke eldre, og er som oftest ufarlig og normalt. Det beste du kan gjøre, er å finne gode smørende øyedråper i form av lipiderstatningsprodukter som reduserer fordampningen; disse fås hos apotek og optiker. Du bør også unngå miljøer der plagene forverres.

Er årsaken derimot tette tårekanaler, bør du søke hjelp for å få åpnet disse og få en mer tyktflytende (ikke bare vannaktig) tårevæske.

Røde øyne og hovne øyelokk – forskjellige årsaker

Hvis du plages med rennende øyne kan du be om veiledning på apotek eller hos optiker for å finne en smørende øyedråpe med god viskositet som kan binde vann og stabilisere alle lagene i tårefilmen. Det finnes også spesialprodukter som virker direkte på lipidlaget i tårefilmen enten ved å tilføre ekstra lipider, eller ved å legge et beskyttende lag utenpå lipidlaget.

Bruk av varmende øyemaske, eventuelt i kombinasjon med forsiktig manuell massasje av øyelokkene kan stimulere øynene til å skille ut mer fettstoffer. Infrarød lysbehandling er en annen moderne behandling av tørre øyne som kan vurderes av optiker eller øyelege. 

Du bør også unngå miljøer der plagene forverres.

Er årsaken derimot tette tårekanaler, bør du søke hjelp for å få åpnet disse.

Hjelp for tørre øyne

Mange har milde og moderate øyeplager som dukker opp med jevne mellomrom eller i bestemte situasjoner. For noen forverres plagene i perioder, f.eks. om vinteren, når luften er tørrere, eller om våren og sommeren, når det er mye pollen. Andre har konstante og vedvarende plager.

Tørre, rennende eller røde øyne er imidlertid noe som rammer de aller fleste i løpet av livet, og som du ofte med god veiledning kan lindre selv med gode og moderne øyedråper. Hvis plagene er store og alvorlige med inflammatoriske symptomer bør du alltid søke hjelp og få øynene vurdert av fagpersoner som optiker eller øyelege.

--