Prostatakreft

Prostatakreft

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Prostatakreft er den vanligste kreftformen og rammer først og fremst eldre menn. Halvparten av pasientene er over 70 år, nesten ingen er under 40.

Jo tidligere sykdommen oppdages og behandles, desto større er sjansen for å bli frisk igjen. Man kan bli frisk fra prostatakreft, men selv om man ikke blir helt helbredet, kan man ofte leve et godt liv i mange år.

Svulst i prostatakjertelen

Prostatakreft innebærer at man har en kreftsvulst i prostatakjertelen, oftest i den ytre delen. Det er ikke kjent hvorfor prostatakreft oppstår, men det mannlige kjønnshormonet er en forutsetning. Arvelighet kan også være en årsak. Prostatakreft er vanlig i Skandinavia og USA, men uvanlig i Kina og Japan. Dette indikerer at kosthold, miljø og livsstil kan ha betydning for sykdommen.

Prostatakreft utvikles ulikt hos de som rammes. For enkelte kan svulsten vokse langsomt, det kan ta 10-15 år før den sprer seg og gir symptomer. Andre ganger kan sykdommen ha et raskere forløp. Metoder for å oppdage kreft har utviklet seg raskt de siste årene og nye behandlingsmetoder har vokst frem. Av denne grunn kan kreften ofte leges. Mange kan leve et godt liv, også uten behandling.

Symptomer

På et tidlig stadium, pleier ikke prostatakreft å gi noen symptomer. En del menn kan få en svakere urinstråle, eller ha vanskeligheter med å begynne vannlatingen. Man kan også ha behov for å tisse ofte. Vanskeligheter med å tisse, behøver derimot ikke bety at man har prostatakreft. Det kan også være blod i urinen, et symptom man uansett alltid bør finne årsaken til.

I blant gir prostatakreft symptomer først når den har spredd seg fra prostatakjertelen. På grunn av spredning til skjelettet, er det da vanlig med smerter i rygg eller hofter. Vekttap, tretthet og noen ganger hovne ben, kan være første tegn på prostatakreft. Disse symptomene kan forøvrig også ha mange andre årsaker.

Undersøkelse

Ofte må man gjennom flere undersøkelser før en eksakt diagnose kan stilles. Det vanligste er at legen kjenner på prostatakjertelen og tar blodprøver. Vevsprøver, ultralyd og spesielle røntgenundersøkelser kan også være aktuelt.

Behandling

Prostatakreft kan behandles på mange måter. Hvilken metode som velges kommer an på ulike omstendigheter: På hvilket stadium sykdommen befinner seg, resultatet av målingen av PSA-verdien og hvordan de ondartede kreftcellene fremstår i mikroskopet. Generell helsetilstand og alder spiller også inn. Det er viktig at pasienten diskuterer med lege hvilken behandling som passer best. Ettersom noen behandlingstyper kan gi bivirkninger og påvirke livskvaliteten, bør pasienten, i samråd med lege, selv vurdere behandlingsform.

Når prostatakreft befinner seg på et tidlig stadium, er de følgende tre behandlingsformene vanlige:

  • Operere bort prostatakjertelen
  • Strålebehandling
  • Vente med behandling inntil videre

Har sykdommen spredd seg, kreftcellene fremstår mer ondartede, PSA-verdien er høy og/eller prostatasvulsten er stor, pleier man også å gi hormonbehandling I tillegg til strålebehandling.

Oppsøk lege

Har man problemer med å tisse, har blod i urinen eller liknende problemer, bør man oppsøke lege. Man kan deretter bli sent til en spesialist for videre utredning.