Alt om vorter

Alt om vorter

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

En vorte er en liten utvekst på huden som forårsakes av et virus. Vorter smitter og kan lett overføres til andre personer og til andre deler av kroppen.

Vorter forårsakes av Humant Papillomavirus (HPV). Du smittes ved berøring av vorten, eller indirekte av hudceller som har falt av vorten. Vorter trives best i et varmt og fuktig miljø. Det tar cirka 6 måneder fra du er smittet, til vorten dukker opp. Vorter er ufarlige, men kan føles sjenerende og gjøre vondt. For å unngå ubehag, bør du derfor søke behandling.

Hvorfor får vi vorter?

Vorter forårsakes av virus og kan smitte. Det fins flere ulike typer vortevirus. Vortevirus trives i varme, fuktige miljøer. De spres derfor lett på steder som svømmehaller, samt andre steder man beveger seg barbent. Vorter smitter også ved direkte kontakt.

 

  • Vorter er blant de vanligste infeksjonene i verden.
  • Vorter har høy smitterisiko, det finnes over 100 ulike vortevirus.
  • Virusene trives i et varmt og fuktig miljø, for eksempel svømmehaller og idrettsanlegg.
  • Det må være en åpning i huden hvor viruset kan trenge inn. Dette kan være sprekker og sår.
  • Man skal ikke file ned vorter. Det ytterste laget smitter, noe som vil si at avfalne hudceller kan smitte andre, eller spre vortene på vår egen kropp.

 

Noen mennesker får kun én vorte, mens andre kan få flere. Det er ikke uvanlig å ha opptil 10-20 vorter. I motsetning til vorter som har vært der i flere år, er det lettere å bli kvitt nye vorter.

Vanlige smittekilder

Bad, svømmehaller og gymsaler er vanlige smittekilder. Det er også vanlig at vorter smitter innen familien. Vorter kan være smertefulle, men også føles sjenerende og pinlige.

Vortenes utseende kan variere. Noen vokser innover, noe som er vanligst på fotsålene. Andre vokser utover og former et lite «blomkålhode» på huden. Disse er vanligst på hendene og resten av kroppen. Vorter kan forsvinne av seg selv, men det tar vanligvis lang tid. De fleste vorter forsvinner i løpet av to år, mens enkelte vorter kan forbli over lengre tid. Vorter kan også vende tilbake etter behandling og det er heller ikke uvanlig å ha vorter over et titalls år.

Barn rammes oftere enn voksne

Barn er mer utsatt for vorter enn voksne. Dette kommer først og fremst av at barn ikke har et fullt utviklet immunforsvar. Studier har vist at over 1/3 av alle barn under 12 år, rammes av vorter. Det er ikke uvanlig at barn har flere vorter samtidig.

Voksne kan også rammes av vorter, oftest på grunn av nedsatt immunforsvar.

 

  • En vorte er en ufarlig svulst.
  • Vorter kan vokse innover og utover.
  • Vorter forekommer oftest på hender og føtter, og kan variere i utseende.
  • Noen får kun én vorte, andre får mange. Å ha opptil 10-20 stykker samtidig er ikke uvanlig.
  • Nye vorter er lettere å behandle enn de som har vært der lenge.

 

Behandling

Maursyre. Kliniske studier, publisert i International Journal of Dermatology 2001, viser at over 90% av vortene forsvinner ved behandling med maursyre. Behandlingen har vist seg å være meget effektiv, smertefri og spesielt gunstig for barn. Gjennomsnittlig kreves 4 til 5 behandlinger. Etter 12 behandlinger var over 90% av pasientene vortefrie. Maursyre tørker ut vorten, deretter støter kroppen selv bort vorten. Løsningen absorberes av vorten og gir ingen arr. Ved riktig bruk, er maursyrebehandling smertefri og derfor gunstig for barn, diabetikere og i tilfeller med mange vorter. Behandlingen foregår én gang i uken.

Andre metoder inkluderer ulike vortemidler, samt forsøk på å skjære, fryse eller brenne bort vortene.

Salicylsyre. Det fins flere ulike kremer, geleer, salver og plaster på markedet. Den aktive ingrediensen i de fleste av disse, er salicylsyre. Salicylsyre virker ved å bryte ned den harde huden forårsaket av vorten, deretter skrapes denne huden av.

Kryoterapi (frysing). Vorten behandles med flytende nitrogen med en temperatur på -196 °C. Større vorter kan kreve flere behandlinger, ofte med 3-4 ukers mellomrom. Selve vorten, og noen millimeter rundt, fryses ned. Behandlingen kan noen ganger være smertefull. Det fins også frysebehandlinger man kan utføre selv. Enkelte ganger behøves gjentatte behandlinger.

Kirurgi. Kirurgisk fjerning av vorter kan være effektivt. Behandlingen kan være ubehagelig, og det tar flere uker for det aktuelle området å leges fullstendig.

Diatermi. En metode som bryter ned vevet ved hjelp av elektrisitet. Å brenne bort vorter er en effektiv behandling, men gir arr.

Laser. Laserkirurgi kan være aktuelt ved store vorter, eller større områder med vorter. Behandlingen gir sjelden arr, men kan gjøre vondt i noen dager.

Bruk badesko

Det tar cirka 6 måneder fra du har blitt smittet, til vorten dukker opp. Vorter er ufarlige, men kan være sjenerende og gjøre vondt. Behandler du vortene, slipper du ubehaget.

Besøker du offentlige våtrom, som svømmehaller og gymsaler, er badesko en enkel og effektiv beskyttelse.